Osteopathiepraktijk
 Cuypers

Aangezichtspijn

Patiënten die aan deze aandoening lijden ervaren heftige pijnen op een bepaalde plek in het gezicht die  voelt als elektrische stroomstoten.
Vaak is er ook een snijdende of bonzende hoofdpijn aan één zijde van het hoofd. Soms zijn er bijkomende klachten als een loop- of verstopte neus, afhangend of gezwollen ooglid, zwetend voorhoofd of een rood doorlopen tranend oog. Uitlokkende factoren voor de aangezichtspijn zijn; kou, praten, slikken, kauwen of aanraken van een bepaalde plek in het gezicht.  We onderscheiden twee soorten aangezichtspijn; de typische en de atypische vorm.
Bij de typische vorm is de oorzaak van de aangezichtspijn bekend, zoals een hersentumor of een afwijking in een bloedvat in de hersenen dat dan tegen de zenuw aandrukt. De atypische vorm is een verzamelbegrip dat wordt gebruikt bij alle andere oorzaken van aangezichtspijn, zoals tandheelkundige problemen, overbelasting van kaakspieren, gordelroos, MS, trigger points, blokkades in de nekwervels, blokkades in de schedelbotten of kaak- of voorhoofdsholte ontsteking. Bij een aantal oorzaken van de atypische vorm kan de osteopaat met zijn technieken op de klachten inspelen. Door een blokkade in de schedelbotten of door een verhoogde spierspanning in de kaak- of aangezichtsspieren of verhoogde bindweefsel spanning in nek en/of aangezicht kan de vijfde hersenzenuw, de nervus trigeminus klem komen te zitten. Men spreekt dan van een trigeminus neuralgie. Deze zenuw heeft drie takken die elk een deel van het gelaat verzorgen.

De eerste tak verzorgt het gevoel van voorhoofd en ogen. 
De tweede tak verzorgt het wang, de neus, maar ook inwendig de bovenkaak en neusbijholten. 
De derde tak verzorgt het gevoel in de onderkaak , tong en kin en heeft ook zenuwvezels voor het bewegen van de kauwspieren.

Elke tak gaat afzonderlijk door een opening in de schedel naar buiten toe. Door een blokkade in de schedelbotten kan zo’n zenuwtak hier bekneld raken. Maar ook door een spier- of bindweefselspanning in het verdere verloop van de zenuw kan de zenuwtak in de verdrukking komen. In deze gevallen kan de osteopaat met zachte technieken op de schedelbotten(cranio-sacraaltherapie) de schedelnaden losmaken en heeft de zenuwtak weer “vrije” doorgang in de schedelopening. Maar het kan ook zijn dat het nodig is om nekwervels of het kaakgewricht te corrigeren of spieren dan wel bindweefsel te ontspannen om de zenuwtak “vrij” te maken. Zo kan de osteopathie dus een belangrijke bijdrage leveren in het verhelpen van de aangezichtspijnen.