Osteopathiepraktijk
 Cuypers

Chronische voorhoofd- en bijholtenontstekingen (sinusitis)

Een goede beweeglijkheid en doorbloeding van de organen zijn van vitaal belang. Bij de organen is een onderscheid te maken in primaire en de secundaire uitscheidingsorganen.

De primaire uitscheidingsorganen zijn: lever, darmen en nieren.

De secundaire uitscheidingsorganen zijn: longen, huid, neus- en bijholten.

Als gevolg van een verkleving (denk hierbij aan oorzaken als voeding, medicatie en littekenweefsel na operatie of ontstekingen ) kan zich een bewegingsverlies voordoen ter hoogte van de primaire uitscheidingsorganen. Door zo’n verkleving worden de afvalstoffen in het lichaam minder goed uitgescheiden.

Het gevolg hiervan is dat de primaire de secundaire uitscheidingsorganen om hulp gaan vragen om toch de afvalstoffen uit het lichaam te kunnen verwijderen. De secundaire uitscheidingsorganen zullen een tandje moeten bijzetten en gaan zichzelf overbelasten. Dit veroorzaakt problemen met de huid (uitslag/acne/eczeem), long- of luchtwegklachten of bij- en voorhoofdsholteontstekingen. Door de beweeglijkheid van de primaire  uitscheidingsorganen (lever,darmen en nieren) te herstellen en de doorbloeding te stimuleren,  zal de functie van deze organen gaan verbeteren, met
als gevolg dat de afvalstoffen beter en sneller uitgescheiden zullen worden. Daardoor zullen de secundair ontstane klachten, zoals bij- en voorhoofdsholteontstekingen verdwijnen omdat de secundaire uitscheidingsorganen niet meer overbelast worden. Bewegingsverliezen van de schedel en een verminderde doorbloeding worden vaak veroorzaakt door een veelvoudig antibioticagebruik (bijvoorbeeld na een keel-neus-bijholte- en/of voorhoofdsholteontsteking) of een direct trauma op het hoofd (bijvoorbeeld een val).

De osteopaat kan dit verhelpen door de bewegingsverliezen van de aangezichtsbeenderen, naden, doorbloeding en bezenuwing in deze regio te optimaliseren. Ook hier kunnen allergieën en intoleranties een rol spelen. Deze kunnen door de osteopaat opgespoord en behandeld worden.