Osteopathiepraktijk
 Cuypers

Darmkrampjes

Een baby die last heeft van krampjes gaat ongeveer een half uur na de voeding plotseling huilen, krijgt een rood gezicht en balt zijn vuistjes. De baby trekt afwisselend zijn beentjes op en strekt ze weer. Soms overstrekt de baby met zijn hele lichaam. Windjes kunnen voor een tijdelijke verlichting zorgen. Andere symptomen kunnen zijn verstopping, ongebruikelijke kleur of wijziging van kleur of consistentie van de ontlasting. Men gaat er van uit dat de darmkrampjes te maken hebben met de onrijpheid van de darmen. Daarnaast is ook het zenuwstelsel nog niet volledig ontwikkeld waardoor jonge baby's snel in een alarmtoestand kunnen raken door deze interne prikkels. Darmkrampjes starten bij 2 tot 4 weken (later bij prematuur geboren baby's) en zijn het meest heftig als de baby ongeveer 6 weken oud is. Bij de meeste baby's lost het probleem vanzelf op, maar soms zijn de darmkrampjes zo heftig dat er iets aangedaan moet worden.

De osteopaat kan de baby onderzoeken en vaststellen of er niet een blokkade in de nek- of borstwervels aanwezig is waardoor de bezenuwing van de darmpjes in het gedrang komt. Ook kan er een blokkade in de schedelbotten zijn ontstaan (tijdens de zwangerschap door plaatsgebrek in de baarmoeder of tijdens de bevalling in het nauwe geboorte kanaal). Ook hier kan dan de tiende hersenzenuw bekneld raken en deze zenuw stuurt voor een groot gedeelte de werking van de darmen aan. De osteopaat kan met zachte technieken deze blokkades losmaken zodat de zenuwen vrij komen te liggen en de darmpjes weeroptimaal kunnen functioneren.

Verder kan de osteopaat de werking van de darmen stimuleren door de darmpjes te mobiliseren of hun functie ondersteunen met een probioticum, indien nodig. Zo zal de osteopaat op verschillende vlakken de baby onderzoeken en waar nodig behandelen zodat de darmpjes weer snel hun werk optimaal kunnen verrichten.