Osteopathiepraktijk
 Cuypers

Etalagebenen (claudicatio intermittens)

‘Etalagebenen’ worden veroorzaakt door een doorbloedingsstoornis van de benen. Dit komt door een verkalking van de vaatwand (arteriosclerose) of door een afknelling van de vaten. Door de vernauwing kan er minder bloed door het bloedvat stromen dan er bij inspanning nodig zou zijn. De spieren krijgen daardoor bij inspanning een zuurstof tekort, waardoor de spier gaat verzuren. De patiënt ervaart pijn, kramp, vermoeidheid, gevoelloosheid en andere vervelende sensaties zoals een zwaar beklemmend gevoel in het been, optredend bij inspanning en verminderend als men even stilstaat. Hoe zwaarder de inspanning hoe erger de pijn. De huidtemperatuur van de ene voet is vaak ook beduidend lager dan die van de andere voet. Soms ziet men ook een verdikte teennagel (schimmelinfectie) en vertraagde nagelgroei. 

De aderverkalking kan de patiënt voorkomen of voorkomen dat het erger wordt door ten eerste te stoppen met roken, te zorgen voor genoeg beweging, af te vallen en gezonde voeding tot zich te nemen. Als de etalage benen veroorzaakt worden door een afknelling van de vaten, dan kan in veel gevallen de osteopaat hier iets aan doen. Deze afknelling vindt vaak plaats in de buikholte. Hier lopen de grote bloedvaten,
die de benen van zuurstofrijk bloed voorzien, tussen de ingewanden door. Als de ingewanden met mekaar verkleefd zijn (meestal door littekenweefsel) kan het zijn dat door deze verklevingen de bloedvaten in de verdrukking komen. De bloeddoorstroming zal hierdoor verminderen. 
De osteopaat kan met zijn handen deze verklevingen opsporen en verhelpen cq oprekken. Zo komt de bloedstroom weer opgang en zullen de klachten snel verdwijnen.