Osteopathiepraktijk
 Cuypers

Hoofdpijn

Ze komen vaak ineens opzetten: migraine en andere vormen van hoofdpijn. De klachten kunnen aanblijven van enkele uren tot soms dagen, vaak aan één kant van het hoofd.

Hoofdpijn en migraine komen bij kinderen vaker voor dan we zouden denken. Uit onderzoek is gebleken dat op de basisschool 1 op de 5 jongens wekelijks last heeft van hoofdpijn en bij de meisjes is dat zelfs 1 op de 4. Op de middelbare school lijdt 1 op de 7 jongens wekelijks aan hoofdpijn en bij meisjes is dat 1 op de 3 of 4. Er zijn 3 verschillende vormen van hoofdpijn bij kinderen:

  • spanningshoofdpijn,
  • migraine en clusterhoofdpijn.

Het meest voorkomend is de spanningshoofdpijn: kinderen wijzen bijna altijd het voorhoofd aan, maar kunnen het karakter van de hoofdpijn meestal niet beschrijven. Bij migraine zien we dat het kind een meer aanvals gewijze hoofdpijn heeft  gepaard met misselijkheid en/of braken en
moeilijk licht en geluid kan verdragen. Clusterhoofdpijn komt maar zelden voor bij kinderen.

De oorzaak van de hoofdpijn  is vaak gelegen in doorbloedingsstoornissen, beklemming van zenuwen of kaakproblemen, stress, blokkade in de schedelbotten of allergieën. De osteopaat kan deze blokkades in de nekwervels, schedelbotten
of kaakgewrichten opsporen. Met zachte manuele handelingen zal hij proberen deze blokkades los te maken zodat de doorbloeding in het hoofd en de hersenen hersteld zal worden. Maar hierdoor zullen ook de zenuwen welke uit de schedelbasis naar buiten komen of bij de halswervels uittreden weer vrij komen te liggen. Daarnaast kan hij allergieën opsporen en die met u bespreken hoe daar het beste mee om te gaan. Indien nodig zullen voedingsadviezen geven worden en eventueel supplementen voorgeschreven. Maar ook zullen adviezen ten aanzien van  nachtrust en stressbeperking en –beheersing, ter sprake komen.