Osteopathiepraktijk
 Cuypers

Huilbaby

Wanneer een baby over een periode van drie weken, minimaal drie dagen per week, langer dan drie uur per dag huilt, is er officieel sprake van een huilbaby. Maar ook wanneer ouders vinden dat de baby (te) veel huilt, kun je van een huilbaby spreken.

Veel voorkomende oorzaken van huilbaby's

De oorzaak moet vaak worden gezocht in spanning ter hoogte van de schedelbasis, bijvoorbeeld door de bevalling. Hierdoor ontstaat er een spanning in het hoofdje of een irritatie van de nervus vagus: een zenuw die naar de borstorganen en buikorganen loopt en daar darmkrampjes kan veroorzaken. Vanuit de schedelbasis loopt ook een zenuw naar het halsgebied waardoor er bij spanning in de schedelbasis slikproblemen kunnen ontstaan. Een bewegingsverlies in de nek, wervelkolom of bekken kan voor veel onrust en huilen zorgen bij baby's. Een bewegingsverlies kan namelijk darmkrampjes en obstipatie veroorzaken. Ook spanning in het halsgebied, bijvoorbeeld na omstrengeling met de navelstreng of spanning in het middenrifgebied, kan veel huilen tot gevolg hebben. Daarom is het belangrijk om het kindje in zijn totaliteit te onderzoeken, dat wil zeggen de buik, de borst, de hals, het bekken, de wervelkolom en de schedel. Op die manier komt de oorzaak van de onrust en het vele huilen boven water. De osteopaat onderzoekt het kindje met zachte handgrepen en in een houding die voor het kindje het meest aangenaam is: soms op de behandelbank, soms bij de ouders op schoot.

In onze praktijk maken we alleen gebruik van veilige osteopatische technieken. "Holding" is géén osteopatische techniek en passen wij ook zeker niet toe in onze praktijk. Daarnaast zullen wij ook nooit baby's "kraken". Veiligheid staat bij ons hoog in het vaandel!!