Osteopathiepraktijk
 Cuypers

Keel-, neus- en/of oorontstekingen

Bij een baby of kind zijn de slijmvliezen nog volop in ontwikkeling. Voor een optimale ontwikkeling is het op deze jonge leeftijd belangrijk dat de botten van de schedel volledig flexiebel zijn. Het is belangrijk om deze beweegflijkheid te bevorderen en tegelijk de bezenuwing van de slijmvliezen (belangrijk voor de doorbloeding) te optimaliseren.

De osteopaat kan debeweging van de schedelbotten voelen en eventuele blokkades ook corrigeren. Deze beweging is zo belangrijk in deze omdat de “buis van Eustachius” door zo’n schedelbot verloopt en het binnenoor draineerd. Als de drainage wordt belemmerd doordat de buis van Eustachius te horizontaal verloopt door een schedelbot blokkade, dan blijft er vocht achter in het binnenoor en daar kunnen zich bacteriën en/of virussen in ontwikkelen en zorgen voor een ontsteking in de oren, keel of neus.

Oorontstekingen ontstaan vaak ook doordat de gezondheid van de slijmvliezen in ons lichaam te wensen overlaat. Dat zijn in het bijzonder de slijmvliezen van de darmen die ook een groot deel van onze immuniteit herbergen. Zodra de gezondheid van de slijmvliezen van de darmen
achteruit gaat (bijvoorbeeld door voeding, medicatie, operatie en intolerantie) raken de slijmvliezen elders (neus-, keel-, en bijholten en oren) overbelast waardoor deze minder goed functioneren. Door een verminderde doorbloeding en ventilatie van het oor ontstaat een zogenaamd zwak terrein dat vatbaar is voor ziekte. Vloeistof hoopt zich op in het middenoor, waardoor bacteriën kunnen gaan woekeren en een middenoorontsteking de kop opsteekt. De behandeling van de osteopaat is erop gericht om de darmen opnieuw beweeglijker te maken, zodat de
daar gelegen slijmvliezen en ook die bij de oren zich kunnen herstellen. 
Hierdoor zullen de klachten snel afnemen, vooral wanneer de behandeling wordt gecombineerd met een voedingscorrectie en meer lichaamsbeweging.