Osteopathiepraktijk
 Cuypers

Menstruatieproblemen

Het is natuurlijk normaal dat er vóór, tijdens en/of na de menstruatie wat buikpijn, hoofdpijn of rugklachten ontstaan. Deze klachten mogen als lastig ervaren worden, maar mogen zeker niet een hinderlijke of pijnlijke sensatie zijn. Zodra dit laatste het geval is mag men spreken van menstruatie problemen; rugpijn, buikpijn, hevig bloedverlies, ernstige vermoeidheid, buikkrampen en bloedarmoede. 

Door veranderingen in het lichaam op hormonaal gebied, maar ook door de verandering in de krachtlijnen in het lichaam kunnen deze klachten ontstaan. De verandering in de krachtlijnen komt doordat de baarmoeder pre-menstrueel zwaarder wordt. Via de banden waarmee de baarmoeder aan de rug is opgehangen, trekt ze als het ware aan de wervels en worden de krachtlijnen beïnvloed. Deze trekkrachten kunnen blokkades in de wervelkolom tot gevolg hebben, welke weer een afknelling van zenuwwortels kunnen veroorzaken, met als gevolg (hevige) rugklachten met of zonder uitstraling naar de benen. 
Door de rugwervels te behandelen zullen de zenuwwortels vrij komen te liggen en zullen de rugklachten snel verdwijnen. Door abnormale schommelingen in de hormoon huishouding kan het zijn dat het baarmoederslijmvlies te dik wordt pre-menstrueel, waardoor de trekkrachten op
de wervelkolom te groot worden en voor bovenstaande problemen gaan zorgen. Maar door deze abnormale verdikking van het baarmoeder slijmvies zal de menstruatie gepaard gaan met hevig bloed verlies, waardoor weer bloedarmoede en vermoeidheid ontstaat. De osteopaat kan door behandeling van de hypofyse (een klein kliertje in de hersenen) en de eierstokken, deze abnormale hormoonschommelingen behandelen.

 Zo wordt er tijdens de behandeling door de osteopaat aan de oorzaak, als ook aan de gevolgen van de menstruatie klachten gewerkt. Klachten van verzakking van blaas en/of baarmoeder.

Er zijn drie oorzaken aan te geven van een verzakking (prolaps):

 1. Ouderdom; Wanneer iemand ouder wordt, verminderd de elasticiteit van zijn huid
  en bindweefsels. Hierdoor kan eerder een verzakking ontstaan.
 2. Mechanisch letsel; Zo ontstaat er eerder een verzakking wanneer een vrouw meerdere vaginale
  bevallingen heeft gehad, omdat vaginale baringen voor schade kunnen zorgen en
  er hierdoor eerder een verzakking kan optreden.                      
 3. Chronische drukverhoging in de buikholte; Dit kan ontstaan door bijvoorbeeld chronisch hoesten (COPD),
  chronische obstipatie of een toename van de buikomvang door overgewicht.

Zo zijn er ook 3 verschillende soorten verzakkingen; de blaaswand, het rectum (einddarm) of de uterus(baarmoeder) gaat verzakken. De klachten die hierdoor ontstaan kunnen variëren van problemen bij de blaas of darmlediging(incontinentie/vaak moeten plassen), pijn bij het vrijen, blaasontstekingen, een zwaar gevoel in de vagina en soms het gevoel alsof er iets naar buiten komt.  Een beginnende verzakking van de blaas en/of baarmoeder hoeft niet
ernstig te zijn.  Het kan wel erg lastig zijn.

Met behulp van manuele lift-technieken door de osteopaat kan een dergelijke verzakking snel worden verholpen. De steunweefsels waarmee de betreffende organen zijn opgehangen aan  het heiligbeen of wervelkolom worden gecorrigeerd en zo de beweeglijkheid van deze organen hersteld. Uiteraard verminderen daardoor ook meteen de bijkomstige klachten.

Daarnaast zal de osteopaat u ook oefeningen voor de bekkenbodem spieren gaan aanleren; als deze spieren sterker worden geven ze ook
al meer steun aan  de betreffende organen. Bij gevorderde verzakkingen is het echter niet meer mogelijk om deze middels manuele technieken te corrigeren en zal aan hulpmiddelen (pessarium) of operatieve technieken gedacht moeten worden.