Osteopathiepraktijk
 Cuypers

Middenoorontsteking (otitis media)

Door een verminderde doorbloeding ontstaan er bewegingsverliezen aan de schedel- en aangezichtsbeenderen, schedelnaden en de bovenste halswervels. Het omgekeerde komt ook voor, dus dat bewegingsverliezen een doorbloedingsstoornis tot gevolg hebben. De osteopaat kan de beweging van de schedelbotten voelen en eventuele blokkades ook corrigeren.
Deze beweging is zo belangrijk in deze omdat de “buis van Eustachius” door zo’n schedelbot verloopt en het binnenoor draineert. Als de drainage wordt belemmerd doordat de buis van Eustachius te horizontaal verloopt door een schedelbot blokkade, dan blijft er vocht achter in het binnenoor en daar kunnen zich bacteriën en/of virussen in ontwikkelen en zorgen voor een ontsteking.

Oorontstekingen ontstaan vaak ook doordat de gezondheid van de slijmvliezen in ons lichaam te wensen overlaat. Dat zijn in het bijzonder de slijmvliezen van de darmen die ook een groot deel van onze immuniteit herbergen. Zodra de gezondheid van de slijmvliezen van de darmen achteruit gaat (bijvoorbeeld door voeding, medicatie, operatie en intolerantie) raken de slijmvliezen elders (neus-, keel-, en bijholten en oren) overbelast waardoor deze minder goed functioneren. Door een verminderde doorbloeding en ventilatie van het oor ontstaat een zogenaamd zwak terrein dat vatbaar is voor ziekte.
Vloeistof hoopt zich op in het middenoor, waardoor bacteriën kunnen gaan woekeren en een middenoorontsteking de kop opsteekt. Oorsuizen gaat ook vaak gepaard met een verminderde doorbloeding en ventilatie. 
De behandeling van de osteopaat is erop gericht om de darmen opnieuw beweeglijker te maken, zodat de daar gelegen slijmvliezen en ook die bij de oren zich kunnen herstellen. Hierdoor zullen de klachten snel afnemen, vooral wanneer de behandeling wordt gecombineerd met een voedingscorrectie en meer lichaamsbeweging.