Osteopathiepraktijk
 Cuypers

Oorklachten

Middenoor ontsteking (otitis media), komt bij jonge kinderen veel voor. Het gaat gepaard met oorpijn aan de kant van het ontstoken oor en koorts. Door druk van de kaak tegen het ontstoken oor is zuigen aan de borst of uit een fles pijnlijk. Hierdoor gaat de baby minder drinken. Soms breekt een ontstoken oor  zomaar door. Dan komt er een wit gelige nogal dikke uitvloed uit het oor. De symptomen die bij een middenoor ontsteking zich voordoen zijn uiteraard oorpijn (bij een baby te herkennen doordat hij/zij zich veelvuldig met het handje naar het oor grijpt), koorts, prikkelbaarheid, nachtelijke onrust en slecht drinken. 
Soms gaat het ook gepaard met buikkrampjes, bovenste luchtweg infecties, braken of diarree.  Vaak begint een middenoor ontsteking in
aansluiting aan een gewone verkoudheid. Door de zwelling van het slijmvlies van de buis van Eustachius , die de verbinding vormt van het middenoor met de neus-keel holte, gaat hij dicht zitten.

Oorzaak oorklachten bij jonge kinderen

Doordat bij baby’s en kinderen de buis van Eustachius nog vrij horizontaal loopt, kan het middenoor zijn vocht inder goed afvloeien dan bij volwassenen. Door deze twee oorzaken ontstaat er en ophoping van vocht in het middenoor en zal er een ontsteking ontstaan, met
als gevolg oorklachten bij het kind. De buis van Eustachius loopt door twee otstukken, die bij een kind met kraakbeen zijn verbonden. Deze botjes kunnen spanning eroorzaken op de buis van Eustachius. Ook hierdoor kan vocht minder goed worden fgevloeid. Oorklachten kunnen ook worden veroorzaakt doordat bij refluxproblemen et slijmvlies van de holtes en ook die van het middenoor verzuren. 

Bij oorklachten kunnen ook een (koemelk)allergie of andere intoleranties in het spel zijn. Door nder andere de mobiliteit van de schedel te testen en te behandelen, kan de oteopaat de drainage van het binnenoor bevorderen waardoor de ontsteking gaat erdwijnen. Ook een eventuele intolerantie of allergie kan hij opsporen en u aviseren hoe daarmee om te gaan.

tot kind, maar het meest voorkomend zijn:

  • Reflux: veelvuldig slikken, spugen of braken
  • Huidklachten: eczeem/uitslag en jeuk
  • Problemen met de luchtwegen
  • Darmkrampjes
  • Diaree of verstopping
  • Slecht drinken
  • Veel huilen, soms spreekt men zelfs van een huilbaby

Het is nog steeds niet bekend wat de exacte oorzaak is van koemelk allergie, men weet welke factoren een rol spelen maar niet of er een onderliggende samenhang is:

  • Erfelijke factoren
  • Hoge doorlaatbaarheid van de darmwand:
    bij de baby is de darmwand nog niet helemaal “rijp”en zo kunnen grotere stukken, onverteerd eiwit in de bloedbaan terecht komen.
  • De vertering van eiwitten in de maag is nog niet optimaal
  • Onvoldoende Ig A (Immuunglobuline A):
    deze stof is verantwoordelijk voor het afweersysteem in de darm. Ig A is belangrijk om allergische reacties te voorkomen. Moedermelk is een bron van Ig A, daarom hebben baby’s die vanaf de geboorte borstvoeding krijgen minder kans op het ontwikkelen koemelkallergie.

De osteopaat kan met bepaalde spiertesten achterhalen of uw baby inderdaad een koemelk allergie of -intolerantie heeft. Tevens kan hij dan uittesten welke voeding dan het meest geschikt is voor uw baby: is dat bijvoorbeeld de hypoallergene vorm, de pepti, de nutramigen of is het raadzaam om op sojamelk over te stappen? Geeft de moeder borstvoeding en doen zich toch verschijnselen van een koemelk allergie
voor dan kan de osteopaat ook hier uittesten welke voedingsmiddelen de moeder het beste kan elimineren waardoor de moedermelk beter te verdragen is voor de baby. Soms is het ook nodig om het maagdarm stelsel te ondersteunen met een pro-bioticum, maar ook dit zal dan door de osteopaat worden getest.