Osteopathiepraktijk
 Cuypers

Orthodontische behandeling

Tegenwoordig hebben bijna alle kinderen, maar volwassenen vaak ook, een beugel. Dit noemen we een orthodontische behandeling. Er zijn vele soorten beugels, waarvan ik er hier enkele zal noemen: de bekendste is de zogenoemde plaatjes beugel, waarbij er brackets op de tanden worden geplakt en deze worden middels een draadje met elkaar verbonden. Maar zo is er ook een de “plaat apparatuur” of te wel de
losse beugel die een opbeet moet corrigeren. Een overbeet wordt gecorrigeerd met een “twin block” of een “activator”: door het dragen van deze soort beugels moeten de spier die aan de onderkaak vastzitten sterker worden waardoor er een andere stand in het kaakgewricht ontstaat. Door het dragen van een “buitenboord beugel” ook wel headgear genoemd, worden er krachten op de bovenkaak uitgeoefend waardoor de groei van de bovenkaak wordt beïnvloed.

Als de behandeling na ongeveer 1 of 2 jaar is voltooid moet met behulp van retentie apparatuur (een draadje achter de voortanden of een uitneembare nachtbeugel) de bereikte stand van de kaken en de tanden worden behouden. Dit kan nog jaren duren doordat de kaken maar ook de tanden zich blijven ontwikkelen. Waarom heb ik bovenstaand nog eens eerst duidelijk uitgelegd? 
Nou, u leest in dit verhaal herhaaldelijk het woord kracht. Er worden tijdens een orthodontische behandeling behoorlijk veel krachten op de boven en/of onderkaak uitgeoefend. Hierdoor wordt de natuurlijke groei van deze botten op een onnatuurlijke wijze beïnvloed.
Elk lichaam heeft zijn eigen, unieke kracht- en bewegingslijnen. Als gevolg van een orthodontische behandeling kunnen deze krachtlijnen worden verstoord, waardoor het bewegingspatroon verandert en er bewegingsverlies kan optreden. Het gaat hierbij om de bewegingen tussen de schedelbotten onderling (omdat deze nog niet volledig met elkaar zijn vergroeit) maar ook om de bewegingen in het kaakgewricht. Na een orthodontische behandeling ontstaan soms ook klachten en pijnen ter hoogte van de kaken of de schedel. Voor een gezond lichaam is het
essentieel om de natuurlijke krachtlijnen te herstellen. Door middel van craniale technieken is de osteopaat in staat om de schedelbotten te behandelen en hun beweeglijkheid te herstellen. Op deze manier zal de orthodontische behandeling met minder klachten worden doorlopen en zullen klachten in de toekomst worden voorkomen. 
Men moet hierbij denken aan een behandelfrequentie van 1 keer in de 3 of 4 maanden.