Osteopathiepraktijk
 Cuypers

Prikkelbare darm-syndroom

Het prikkelbare darmsyndroom (PDS)  of de Engelse benaming Irritable Bowl Syndrome(IBS) is een veel voorkomende klacht; ongeveer twintig procent van de Nederlandse bevolking lijdt eraan. Vaak wordt ook de term “spastisch colon” of “spastische darm” gehanteerd.
Maar dit is een ongelukkige benaming omdat daarmee een onjuiste oorzaak van de klachten wordt gesuggereerd.  Er is sprake van het prikkelbare darm syndroom als u tijdens het voorbije jaar gedurende langere tijd (minstens 12 weken aan een stuk) continu of met tussenpozen buikpijn of een onaangenaam gevoel in de buik hebt met daarbij klachten als een opgeblazen gevoel, een wisselend ontlastingspatroon(meer dan 3 keer per dag of minder dan 1 keer per dag), een abnormale vorm van ontlasting(zacht waterig of zeer hard), verandering in de manier van ontlasten(abnormaal persen of juist loze aandrang), slijm zonder bloed in de ontlasting of winderigheid.

Ook typisch zijn klachten als, een vol gevoel, hoofdpijn en vermoeidheid. Stress kan een (mede) oorzaak van het prikkelbaar darm syndroom zijn maar kan ook een gevolg zijn. Darmklachten worden vaak veroorzaakt door verklevingen van ophangstructuren van organen of een verminderde aansturing van de darmen door zenuwen vanuit de wervelkolom. Ook kan een voedselintolerantie de boosdoener zijn. De osteopaat onderzoekt wat de
samenhang is tussen de werking van uw darmen en het functioneren van andere organen en lichaamsdelen. Bij verklevingen van ophangstructuren van organen of een verminderde aansturing van de darmen vanuit de wervelkolom, behandelt de osteopaat de klachten manueel. Door het losmaken van verklevingen kunnen de darmen en andere organen weer vrij bewegen en zo optimaal gaan functioneren, waardoor de darmklachten verdwijnen. Door de wervels te manipuleren zullen de zenuwbanen die de darmen aansturen vrijgemaakt worden en dit zal het functioneren van de darmen ten goede komen. Verder zal de osteopaat uw voedingspatroon en leefwijze met u doornemen:

  • voldoende vezel inname,
  • veel drinken
  • veel bewegen
  • en rustig eten en kauwen hebben invloed op deze klachten