Osteopathiepraktijk
 Cuypers

Reflux (overmatig spugen)

Reflux wil niet meer zeggen dan het teruggeven van voeding of met een moeilijk woord ook wel Gastro Oesofageale Reflux Ziekte (GORZ) genoemd. Het is dus het terugstromen van maaginhoud naar de slokdarm, de keel of mond. Maar soms wordt het ook door de mond naar buiten gespuugd. Bij baby’s komt reflux vrij vaak voor. We onderscheiden 2 vormen  reflux:

  1. De gewone reflux; hierbij spugen de kindjes meer en vaker dan normaal  
  2. De verborgen Reflux; daarbij komt de maaginhoud ook omhoog maar de baby spuugt het niet uit doordat het in de slokdarm, keel- of mondholte blijft zitten en vervolgens weer terug naar beneden zakt.

De maaginhoud bevat maagzuren en als de maaginhoud naar boven komt zullen de maagzuren de slokdarm en/of de keelholte gaan irriteren. Op den duur kunnen zelfs ontstekingen ontstaan. Dit kan pijnklachten bij het kindje veroorzaken, waardoor het veelvuldig kan gaan huilen, slechter kan slapen en slikklachten kan ontwikkelen waardoor het slechter gaat drinken. De reflux ontstaat meestal doordat de sluitspier (middenrif) tussen de slokdarm en de maag nog niet goed werkt. Andere oorzaken zijn: een chronische verstopping, voedselallergie of een
overprikkeld zenuwstelsel.

De osteopaat kan het middenrif van de baby ontspannen en eventueel een beetje rekken, waardoor de sluitfunctie verbeterd en de reflux verminderd. Is er sprake van een chronische verstopping dan zit het maagdarm kanaal overvol en zal de baby de melk teruggeven. De osteopaat zal de oorzaak van de obstipatie ( b.v. verklevingen, allergie, darmflora) trachten te achterhalen en vervolgens verhelpen. Als de ontlasting weer goed op gang komt zal de reflux ook verdwijnen. Als de reflux veroorzaakt wordt door een voedsel(koemelk) allergie kan de osteopaat dit ook constateren en behandelen (zie het kader allergieën/eczeem). Tenslotte kan een over prikkeling van het
zenuwstelsel (door fixaties in de nek of borstwervels) er voor zorgen dat boven genoemde processenniet goed verlopen en de baby last heeft van reflux. De osteopaat kan voelen waar deze fixaties zich bevinden en ze verhelpen.