Osteopathiepraktijk
 Cuypers

Reflux (zuurbranden)

Gastro-oesfagale reflux is een van de meest voorkomende maagklachten. Dit gaat gepaard met oprispingen met een brandend gevoel, meestal na de maaltijd. Soms tot in de keel en met pijn op de borst. 
Er zijn verschillende oorzaken voor het probleem zuurbranden:

Ten eerste komt een middenrif hernia vaak voor. Een uitstulping van een gedeelte van de maag in de slokdarm, waardoor de maaginhoud (waaronder maagzuur) terugstroomt in de slokdarm. De osteopaat zal met bepaalde technieken de uitstulping proberen te verminderen waardoor de klachten zullen afnemen.

Als tweede is een onvoldoende sluiting van de maag ingang als oorzaak aan te geven. Deze afsluiting wordt door het middenrif gecreëerd. Als het middenrif door verkeerd gebruik is verkort, zal de sluiting niet meer optimaal zijn en kan maagzuur gemakkelijk in de slokdarm terug stromen. De
osteopaat kan het middenrif oprekken en zal met ademhalingsoefeningen een juiste adem techniek aanleren, zodat een herhaling van het probleem zal worden voorkomen.

Als derde oorzaak zijn er de verklevingen rond de maag. Deze verklevingen, bijvoorbeeld aan het middenrif, de lever of de twaalfvingerige darm, kan de
osteopaat deze manueel behandelen. Hierbij wordt de plek waar de verkleving zit losgemaakt, waardoor de klachten verdwijnen.
In combinatie met adviezen over voeding en lichaamshouding zal een snel herstel optreden van de algehele gezondheid. Als vierde oorzaak kan men aangeven, hoe tegenstrijdig dat het misschien ook klinkt, een te kort aan maagzuur. Als er een tekort aan maagzuur is zal de maag namelijk meer peristaltiek gaan vertonen en zo de kans vergroten dat er maagzuur uit de maag naar de slokdarm geperst kan worden. Maagzuur remmers geven, zou in dit geval averechts werken. 
De osteopaat kan de oorzaak van de verminderde maagzuurproductie opsporen (bijvoorbeeld een blokkade van zenuwen die naar de maagwand lopen) en deze verhelpen. Soms is het nodig om door middel van suppletie van essentiële voedingsstoffen, die nodig zijn voor voldoende maagzuurproductie, dit proces te ondersteunen.