Osteopathiepraktijk
 Cuypers

Restless legs

Het Restless Legs Syndroom (RLS), oftewel het rusteloze benen syndroom (RBS), is een neurologische aandoening die zich kenmerkt door een irriterend, branderig gevoel – alsof er insecten rondkruipen – diep in de kuiten, soms beurtelings, soms in beide kuiten tegelijk. De aandoening kan zich ook voordoen in de bovenbenen, voeten, romp en armen. Typisch is dat het vervelende maar meestal niet pijnlijke gevoel in de benen voor een onweerstaanbare drang tot bewegen zorgt.

De symptomen van Restless Legs zijn:

  • het hevigst in rusttoestand
  • met name ‘s avonds en ‘s nachts.
  • de klachten nemen daarentegen af door beweging van de betreffende arm of het been
  • de aandoening komt in 80% van de gevallen voor in combinatie met PMLD(Periodic Limb Movement  Disorder)

Dit is een slaapstoornis waarbij de patiënt tijdens de slaap schokkende bewegingen maakt, die veelal de slaap verstoren en onderbreken. Hierdoor krijgt de Restless Legs patiënt niet voldoende diepe slaap en is hij overdag vermoeid en kan vaak niet meer normaal functioneren. Het is bekend dat sommige medicamenten, zoals antidepressieva en neuroleptica als ook overmatig cafeïne en alcohol gebruik, de klachten kunnen veroorzaken of verergeren. Andere ziektes zoals bijvoorbeeld nierfalen, polyneuropathie, schildklieraandoeningen, diabetes of  een ijzergebrek kunnen een onderliggende oorzaak van het probleem zijn. De osteopaat probeert middels een uitgebreide anamnese te achterhalen of één of meerdere van deze oorzaken bij u een rol spelen en zal kijken of hij daar met zijn behandeling op kan inspelen.

Wat de exacte oorzaak van het Restless Legs syndroom ook moge zijn, de klachten worden uiteindelijk veroorzaakt door een verstoring van de dopamine huishouding in het zenuwstelsel. Hierop zal de osteopaat zijn behandeling gaan instellen. Daar naast kunnen voedingsadviezen en voedingssupplementen een rol spelen in het behandelplan.