Osteopathiepraktijk
 Cuypers

Slecht slapen

Kinderen die slecht slapen krijgen vaak concentratie stoornissen en zijn prikkelbaar. Maar ook de ouders krijgen hierdoor vaak slaap tekort. Kinderen die slecht slapen worden vaak wakker of kunnen slecht in slaap komen.. Het is normaal dat een kind meerdere malen per nacht wakker wordt, maar meestal slaapt het na een aantal seconden tot een aantal minuten weer in. Het probleem wordt groter wanneer het kind niet meer inslaapt of het te lang duurt voor het weer inslaapt. 
Zo ontstaat er een slaap tekort. 
Deze problemen komen vaak voor bij kinderen tussen 4 en 12 jaar.

Oorzaken van slecht slapen kunnen zijn:

Pijn;

Door de pijn kan een kind moeilijker de slaap vatten of midden in de nacht wakker worden van de pijn, denk aan oorpijn, hoofdpijn, buikpijn, jeuk en allergieën. De osteopaat zal proberen de oorzaak van de pijn op te sporen en te behandelen(zie hiervoor de kaders elders op deze site). 
Pas op met pijnstillers, niet alles is zomaar geschikt voor jonge kinderen. Overleg dan eerst met uw arts.

Voeding;

Let erop dat het kind niet met volle maag naar bed gaat. Voor zuigelingen en jonge kinderen is het belangrijk erop te letten dat ze niet te veel melk krijgen voor het slapen gaan, dit kan de reflux kans vergroten. Het maagzuur welk dan terugstroomt in de slokdarm of keel kan hier irritaties veroorzaken waardoor het kind wakker wordt. De osteopaat kan constateren of het “maagklepje” wel dan niet goed functioneert en dit euvel ook verhelpen. Voedingsallergieën kunnen ook een oorzaak zijn. De osteopaat kan u adviezen geven welke voeding wel geschikt is voor uw kind.

Psychische oorzaak;

Er kunnen ook problemen op het psychische vlak een rol spelen waarom uw kind slecht kan slapen. Vaak kan de osteopaat door middel van zorgvuldig uitgeteste bach-bloesems het kind helpen deze problemen beter te verwerken, waardoor het beter kan slapen. Ook kan uw kind gevoelig zijn voor electromagnetische straling, wat hem uit zijn slaap kan houden. Als dit zo is kan uw osteopaat ook dit opsporen en uw adviezen geven hoe die straling (afkomstig van elektrische apparaten) te verminderen.