Osteopathiepraktijk
 Cuypers

Whiplash

De term “whiplash” is een verzamelnaam voor klachten die ontstaan zijn als gevolg van een zogenaamde “zweepslag” in de nek. Een zweepslag is een plotse,krachtige voor-achterwaartse beweging of links-rechts beweging, die het hoofd ten opzichte van de romp maakt.  
Dit kan zijn door een auto ongeluk, (sport)ongeval of mishandeling. Door de snelheid en kracht van de zweepslag zorgen uitrekking, compressie en verschuiving van de nek ervoor dat letsels en microletsels kunnen ontstaan op een aantal plaatsen in de nek en/of rug. Deze (micro)letsels kunnen zich manifesteren in de wervelgewrichten, de tussenwervelschijven, wervellichamen, banden, zenuwbanen, hersenvlies, ruggenmergvlies of  in het
ergste geval zelfs het hersenweefsel, waardoor hersenletsel kan ontstaan.

De klachten die daaruit voortvloeien kunnen zich meteen na het ongeluk manifesteren, maar kunnen ook pas weken later optreden. De meest voorkomende klachten zijn pijn in nek/schouderregio met of zonder uitstraling in de arm(en), tintelingen in de arm(en) en hoofdpijn. Maar ook klachten als duizeligheid, vergeetachtigheid, vermoeidheid, concentratieproblemen, slaapstoornissen en angsten kunnen een gevolg zijn van de whiplash. Een exacte diagnose is vaak moeilijk te stellen omdat de (micro)letsels moeilijk zijn aan te tonen op de MRI of röntgen opnames.

De osteopaat kan echter met zijn handen onderzoeken waar in het lichaam er bewegingsbeperkingen zijn ontstaan door het trauma. Vaak zien we dat er
bewegingsbeperkingen ontstaan ter hoogte van de nekwervels. Deze zijn met zachte technieken los te maken waardoor de nek weer vrij kan bewegen. Maar ook microscheurtjes in het ruggenmerg- of hersenvlies kunnen vervelende gevolgen hebben; de osteopaat kan hier met heel fijne bewegingen via de schedelbotten en het heiligbeen op inspelen waardoor deze sneller herstellen. Maar ook de rest van het lichaam, inclusief organen en middenrif, zullen op hun beweeglijkheid getest worden en waar nodig hersteld. Doordat de gevonden letsels op een zachte manier worden behandeld zal de osteopathie een belangrijke bijdrage kunnen leveren op een sneller herstel van de klachten, ontstaan door een whiplashletsel.